Тя е тренирала художествена гимнастика с прочутата Жулиета Шишманова. Спортът

...
 Тя е тренирала художествена гимнастика с прочутата Жулиета Шишманова. Спортът
Коментари Харесай

Рени Стойкова: Да работиш с деца е благословия

  Тя е упражнявала художествена гимнастика с фамозната Жулиета Шишманова. Спортът постоянно е бил част от живота на Рени Стойкова, която обаче още на младини взема решение, че грижата за положителното тяло и положителния дух, са по-важни от достиженията и медалите. На 81 години, вуйна Рени, както учтиво я назовават всичките й сътрудници от 14 ДКЦ в София, и стотиците деца и родители, доверили й се в грижите за положителната стойка, е на бойна нога и във превъзходна форма. Тя е тънкият експерт по лечебна физкултура  който съвсем шест десетилетия поправя, наставлява и учи прегърбените ни и изкривени от какво ли не наследници, да вървят през живота изправени. Започнала като млад експерт в тогавашния Благоевски регион на София, преди време Рени Стойкова е била част от експертите, обучавали учебните лекари по какъв начин да диагностицират гръбначните изкривявания при подрастващите.

 „ Цял живот съм работила в региона на гръбначните изкривявания. Навремето имаше одобрена и доста добра съветска, полска и чешка методика. В началото на всяка образователна година се организираха прегледи на децата в първи и пети клас на столичните учебни заведения, за диагностика и динамично следене на гръбначната патология. В тази активност бяха ангажирани районните кинезитерапивти към Националния център по Спортна медицина. След като тази активност беше прекратена, единственото подпомагане, което получихме, бешеот страна на сдружението „ Левски–Спартак ” и персонално от господин Хранов, за гратис потребление наплувния комплекс „ Спартак ”. А в този момент какво има? Питате ме от какво са криви днешните деца – най-много от неправилна стойка, слаба мускулатура, неспортуване, безсмислено тежките раници, които носят на раменете си. „ Навремето гръбначните изкривявания при децата на възраст от 9 до 17 години бяха 25%, през днешния ден са 90%. Сами преценете какво е ситуацията ”, споделя Рени Стойкова.

За децата

 Рени Стойкова споделя, че да работиш с деца е благословия. И не на вятъра в Библията има стих, изговорен от Исус, който споделя „ Ако не станете като децата, по никакъв начин няма да влезете в Небесното царство ”. В нейният салон по кинезетерапия няма богато многообразие от съвременни уреди, само че Рени преподава на децата най-важните уроци, издържали инспекцията на времето и дава скъпи препоръки. „ Ще се учудите, само че най-изкривени са най-красивите - да вземем за пример, множеството от децата в художествената гимнастика, които имат онази несъразмерна еластичност, нужна за техния спорт. В художествената гимнастика няма деца без отклонения. Супер гъвкаво тяло, само че със слаба мускулатура. Аз работя и с тях – ползвам главно извършения за мускулна мощ и устойчивост. Най-добре е децата да спортуват плуване, волейбол, занимания, в които има симетрично натоварване. Най-важната работа за мен е да се овладее и поправя казуса още в ранна възраст. Ако не се поправя, с годините води до блокажи, мускулен дисбаланс, дискова болест, дихателни, сърдечно-съдови и други затруднения ”, споделя Рени Стойкова и ни демонстрира един от най-древните атрибути на нейното лечебно пространство – дървен налъм от 1965 година. „ Тоя налъм е за строшен гален. Навремето един баща-дърводелец водеше детето си на изправителна гимнастика  – той го направи. Дори и в този момент прави чудесна работа – сгъване, разгъване – глезенът е комплицирана става и се оправя най-трудно. Сега няма такива налъми. ”, установи Рени Стойкова.

 Тя не крие, че точно това потребно другарство с децата е една от тайните за дълголетието й и изобилието от сила. „ Децата се положителни, откровени, послушни, обичат безусловно. Те извършват профилираната гимнастика, която преподавам с старание и усърдие, тъй като осъзнават, че е потребна за тях. Те са ми обичани и тъй като с тях не се е случвало да повеждам скучни и безсмислени диалози – какви медикаменти пиеш, какво ще готвиш за вечеря и тем сходни. С децата се усещам млада. От тях узнавам и за новата музика. И да, случвало се е да им споделям: „ Деца, в този момент танцувате по този начин, че всеки скача и се върти самичък и на разстояние от другите. Различно нещо е да бъдеш по-близо до другия, да го гледаш в очите и да приказваш с него ” – и те се смеят. Но в този момент всичко е по-различно от преди. Аз обичам класическата музика. Категорично не одобрявам хевиметъла ”, с усмивка прецизира Рени. 

За дълголетието

Рецептата й за дългоденствие е напълно елементарна – позитивизъм. „ На живота виждам положително. Дори и в този момент. Лекувам се съвсем без медикаменти. Пия хомеопатични медикаменти за изчистване на организма. Знаете ли, когато напуснах предходното си работно място, оказа се, че съм се трудила 30 години без нито ден да не присъствам от работа. Аз имам пояснение за това - просто имах близката връзка с майка ми – бяхме приятелки. Когато тя умря, имах възприятието, че все едно обичта си потегли от земята за мен. Сякаш въздухът стана напълно друг, когато тя си отиде от тоя свят. Никой човек оттова насетне, не ме е питал по този начин, както тя ме питаше, никой не ме е гледал по този начин, както тя ме гледаше, майка…, нищо не може да я размени. Тя ми даваше същинска, безрезервна обич и поддръжка, възпитаваше ме в почтеност и признателност. Липсва ми доста.

 Кое ме държи и на тия години – може би е по завещание, прочувствена съм, непрестанно в придвижване. Вкъщи все виждам да работя нещо, отивам похапвам малко, след това върша нещо друго и по този начин – може да не е вярно, само че мен това ме устройва. Не съм плувкиня, само че вървя да плавам с ветераните, колкото се може по-редовно. Не работя с компютър – умишлено. И дори по телефона не приказвам. Имам висок холестерол и кръвна захар, само че хапвам на пакост шоколад. Не мога просто едно късче да изям, по цялостен шоколад похапвам – черният не ми е доста приветлив, по тази причина си закупувам млечен ”, признава Рени Стойкова.

За фантазиите и вярата

 По-рано доста мечтаех, само че от едно известно време не бленувам за нищо, с изключение на да съм жива и здрава и си споделям мислено „ Господи, ти доколкото ме държиш, държиш, но аз желая до 100 ”. И желая да пътувам, доста обичам да пътувам. Била съм в Израел, по светите места. Вярвам в Бог. От дете съм възпитавана във вярата. Спомням си, преди време майка ми подари едно златно кръстче, само че времената бяха такива, че да носиш такова нещо у себе си беше неразрешено. Тогава майка ми сподели: „ Носи всичко в сърцето си ”.

Съвет към децата

 Не знам за децата, само че на нашите управници и учители желая да дам съвет да понижат тежината на раниците им. А самите деца да запомнят, че би трябвало да ги носят на двете плещи, високо горе, да е изправен гърбът им, да седят по-малко пред компютъра, да спортуват наложително. Да бъдат положителни и да четат, да се гледат в очите и да  разговорят между тях, а не всеки да се взира в телефона си. 

Правилата на Рени Стойкова

 Гръбначните изкривявания са сериозен медико-социален проблем. Неоткрити и нелекувани в точния момент, те могат да доведат до неподходящи промени в стойката и организма. Отпуснатият стомах, приведените плещи, слабата гръдна мускулатура, изместването на гръбначният дирек вляво или вдясно, променят статиката на гръбначния дирек. Така могат да се увредят вътрешните органи – активността на сърцето и белите дробове се усложнява, физическата мощ и устойчивост понижават.

 Единственото средство за профилактика и лекуване на неправилната стойка, гръбначното деформиране и плоскостъпието е кинезетерапията. Тя съставлява профилиран комплекс от целенасочени извършения – аналитични, изометрични и дихателни, изпълнявани под контрола на експерт.

За постигане на оптимален резултат е належащо да се съблюдават следните условия:

Работното място – чин, бюро, би трябвало да бъде съобразено с растежа на ученика; Да се стои с изправен тил и глава, плещи да бъдат на едно равнище, тазобедрените, коленните и глезенните стави да подписват 90 градусов ъгъл; Да се работи не повече от 2 часа на ден на компютър; Да не стои дълготрайно време на един и същи крайник, да не се носи чантата или раницата на едно и също рамо, а да се редуват; Препоръчително е ученическата раница да се носи единствено на гръб;
При дълготрайно четене или учене да се прави тъй наречените физкултурна пауза – няколкоминутно упражнение за разпъване на гръбначния дирек и разхлабване на изтощените мускули. Това спомага за превъзмогване на мускулния дисбаланс, който стартира да настава единствено след 15 минутно статично състояние на тялото. При отмалялост вкъщи, може да се чете, като детето е легнало по стомах със свити лакти и подпряна брадичка; При отмалялост на чина, гръбначният дирек може да се разтовари, като двете длани се слагат под брадичката, лактите са свити, с опора на чина, и раменете са на едно ниво; Леглото би трябвало да бъде твърдо. Да се спи на ниска възглавница и желателно по тил. Ако се спи на една страна, тялото не трябва да бъде сгънато; Да не се гледа дълготрайно телевизия в една и съща поза. Необходими са разходки на чист въздух и слънце, богата витаминозна храна, закаляване, целеустремен дневен режим, както и нужният за възрастта сън; За общо влияние на организма и положително подсилване на мускулатурата, с изключение на кинезетерапия, се предлагат и спомагателни занимания със спорт – плуване, волейбол, туризъм, фигурно пързаляне. Да се заобикалят спортове, присъщи с неправилна насилствена поза и потребление на един и същи крайник или ръка – гребане, колоездене, бокс, хокей, скейтборд.

Автор: Мария Тонева    

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР